Μαθήματα ανώδυνου τοκετού: Τελικά βοηθούν;

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019

Η εγκυμοσύνη, είναι η ποιο σημαντική στιγμή στην ζωή μιας γυναίκας. Όταν παίρνουμε την απόφαση να γίνουμε γονείς, ή ακόμα και αν το μωράκι μας έρθει ξαφνικά χωρίς να το έχουμε προγραμματίσει, ξεκινάμε τις πρώτες μας σκέψεις πάνω σε αυτό. Πως θα είναι όλη η εγκυμοσύνη; Τι πρέπει να προσέχουμε; Πως θα γεννήσουμε; Που θα γεννήσουμε; Με γιατρό ή μαία; Σε νοσοκομείο ή στο σπίτι; Μετά τον τοκετό πως θα φροντίσουμε το μωρό μας; ... και πολλές τέτοιες σκέψεις.

Την λύση, έρχονται να δώσουν τα λεγόμενα "μαθήματα ανώδυνου τοκετού". Στο σημερινό άρθρο, θα μιλήσουμε για αυτήν την δραστηριότητα, που μπορείτε να παρακολουθήσετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα σας βοηθήσει να έχετε έναν ποιο ανώδυνο τοκετό.

Τοκετός με επισκληρίδιο ή όχι;

Πρόκειται για μαθήματα, που διοργανώνονται κυρίως απο μαίες. Αφορούν την φροντίδα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τον τοκετό, τον θηλασμό και την περιποίηση και γενικότερη φροντίδα του νεογνού. Η έγκυος, μπορεί να μάθει καινούργια πράγματα για το σώμα της, όπως ποιες είναι οι σωστές αναπνοές για να "μειωθεί" η αίσθηση το πόνου κατά την διάρκεια του τοκετού. Θα έχει την ευκαιρία να κάνει την απαραίτητη για εκείνη γυμναστική, καθώς και να προετοιμάσει κατάλληλα το σώμα της για την διαδικασία του τοκετού, μέσα απο ειδικές ασκήσεις. Θα μάθει πως να φροντίζει το μωρό της, και θα αφοπλιστεί με χρήσιμες πληροφορίες για τον θηλασμό.

Ποιο συγκεκριμένα, στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού:
✔ Μαθαίνετε να ακολουθείτε έναν ποιο υγιεινό τρόπο ζωής
✔ Γίνονται ασκήσεις ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εγκύου
✔ Έχετε την ευκαιρία να μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο σώμα σας, αυτούς τους εννέα μήνες
✔ Μαθαίνετε τους τρόπους ανακούφισης που διαθέτει η ιατρική επιστήμη
✔ Εξασκείστε σε φυσικές τεχνικές χαλάρωσης (όπως οι σωστές αναπνοές)
✔ Παίρνετε τις βασικές και χρησιμότερες γνώσεις για την σωστή περιποίηση του μωρού σας (αλλαγή πάνας, μπάνιο, ύπνος, κλπ)
✔ Ενημερώνεστε για όλα τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού, παίρνετε πολύ σημαντικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν, και εξασκείστε στο πρακτικό κομμάτι του (συνήθως με κούκλες)
✔ Μαθαίνετε να αναγνωρίζετε και να δέχεστε τα συναισθήματα που θα αντιμετωπίσετε μετά τον τοκετό
✔ Παίρνετε συμβουλές για την δική σας φροντίδα (σωματική και ψυχική), ως λεχώνα

Συνήθως αυτά τα μαθήματα γίνονται ανά ομάδες γυναικών που βρίσκονται πάνω-κάτω στις ίδιες εβδομάδες κύησης. Αυτό δίνει την ευκαιρία στην κάθε μαμά να γνωριστεί και με άλλες, να μοιραστεί τις ιστορίες της και τις ανησυχίες της.

Βοηθούν πραγματικά;

Θα έλεγα, ναι! Αλήθεια, μπορούν να βοηθήσουν αρκετά μια έγκυο να συμβιβαστεί με τις νέες αλλαγές στο σώμα της, αλλά και με την ιδέα πως σε λίγους μήνες θα φέρει στον κόσμο το μωρό της.

Εμένα προσωπικά με βοήθησαν. Έμαθα να παίρνω τις σωστές αναπνοές, πήρα τις κυριότερες και βασικές γνώσεις επάνω στην περιποίηση των βρεφών, και ένιωσα περισσότερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση για να θηλάσω το μωρό μου.
Μην φανταστείτε πως είναι 1-2 βαρετές ώρες που απλά κάποιος θα μιλάει ασταμάτητα.
Ακόμα θυμάμαι τις προσπάθειές μου να πάρω τις σωστές αναπνοές (και γελάω). Αλλά με αρκετή εξάσκηση τις έμαθα.
Θυμάμαι που κρατούσα μια ψεύτικη κούκλα θεωρώντας πως είναι το μωρό μου, την έβαζα στο στήθος να φάει, την άλλαζα πάνα και την έκανα μπάνιο.

Ένιωσα μεγαλύτερη ασφάλεια. Ήξερα τι να κάνω και πως να το κάνω. 

Εννοείτε πως μόλις η μεγάλη στιγμή έφτασε και εγώ "έπρεπε" να δείξω αυτά που έμαθα, κοκάλωσα! Δεν σκεφτόμουν, απλά έπραττα. Κατά την διάρκεια των οδυνών μου, απλά έπαιρνα τις σωστές αναπνοές, ήξερα τι να ζητήσω και πότε, και μπορώ να πω πως ο χρόνος κύλησε νεράκι. Σαν να μου έβγαιναν όλα αυτόματα!

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο που βοήθησαν, ήταν στις πρώτες ημέρες στο σπίτι. Πάνω κάτω ήξερα τι να περιμένω. Έμαθα για τα άλματα ανάπτυξης και τα σημάδια πείνας, και μου ήταν ποιο εύκολο να κατανοήσω το μωρό μου και τις ανάγκες του, και να το ανακουφίσω ανάλογα και έγκαιρα.

Δεν είναι ανάγκη να πληρώσετε για αυτά τα μαθήματα. Σαφώς υπάρχουν και επι πληρωμή, αλλά αρκετά συχνά διοργανώνονται και δωρεάν. Για αρχή θα μπορούσατε να τηλεφωνήσετε στο νοσοκομείο ή την κλινική που σκοπεύετε να γεννήσετε, και να ενημερωθείτε για την διαθεσιμότητα τέτοιων μαθημάτων. Επίσης μπορεί να βρείτε δωρεάν θέσεις στο ΠΕΔΥ της περιοχής σας, ή σε διάφορες άλλες οργανώσεις όπως αυτή (αν βρίσκεστε στην Αττική). Η καλύτερη χρονική στιγμή για να τηλεφωνήσετε και να ρωτήσετε για διαθεσιμότητα, είναι στις 25 εβδομάδες κύησης.

Με τους μπαμπάδες τι κάνουμε;

Εν έτη 2019, θεωρώ δεδομένο πως ταμπού του είδους: "εγώ είμαι άντρας δεν έχω δουλειά σε τέτοια", δεν υφίστανται. Εφόσον στην πλειοψηφία τους οι μπαμπάδες απο μόνοι τους θέλουν να είναι σε όλα ενεργοί, θεωρώ πως αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προετοιμαστούν κατάλληλα. Όσο περίεργο και να μας φαίνεται (αφού εμείς θα "τραβήξουμε το λούκι") οι μπαμπάδες μπορούν να έχουν τις ίδιες ή και περισσότερες απορίες απο εμάς, ή ακόμα και να ανησυχούν περισσότερο. Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερος τρόπος να καθησυχαστούν απο το να ακούσουν πέντε βασικά πράγματα απο το στόμα των ειδικών. Ειδικά αν είναι αποφασισμένοι να παρίστανται και στον τοκετό, η παρακολούθηση των μαθημάτων επιβάλλεται!

Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα. Σύντομα θα κληθείτε να αναλάβετε τον ποιο σημαντικό ρόλο της ζωής σας. Φροντίστε να είσαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και οι δυο γονείς, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα το απολαύσετε όσο γίνεται με λιγότερο άγχος.

Διαβάστε εδώ, τον δικό μου οδηγό επιβίωσης για τους πρώτους μήνες θηλασμού.

2 σχόλια:

 1. Πολύ καλό άρθρο ευχαριστούμε πολύ... και εγώ έκανα μαθήματα τοκετού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΑΝΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ HILLTOP


  Η HILLTOP είναι η νούμερο ένα εταιρεία δανείων που είναι πρόθυμη να σας χορηγήσει όλους τους τύπους δανείων, ανεξάρτητα από το πόσο κακό είναι το πιστωτικό σας αποτέλεσμα. Έχετε ανησυχήσει ψάχνοντας πού να πάρετε αυτά τα επιπλέον μετρητά, βιαστείτε τώρα και επικοινωνήστε μαζί μας στο hilltopfinancefirm@gmail.com για να λάβετε μια καταπληκτική προσφορά δανείου.

  Ένα δάνειο για να ξεπληρώσετε το χρέος σας εύκολα;
  Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
  Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
  Δάνειο για αγορά διαμερίσματος;
  Ένα δάνειο για να αγοράσετε αυτό το αυτοκίνητο των ονείρων;

  Η HILLTOP FINANCE προσφέρει όλα αυτά τα δάνεια με
  Χωρίς κρυφές πληρωμές και πολύ λίγα έγγραφα.
  Προσφέρουμε δάνειο από 5.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
  Σε πολύ χαμηλό επιτόκιο 5%.
  Οι πελάτες παγκοσμίως εκτιμούν τις προσπάθειές μας
  Και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε, είμαστε οι καλύτεροι.
  Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το επίπεδο αριστείας μας
  Προσφέροντας τις υπηρεσίες μας ανά πάσα στιγμή της ημέρας.

  Κάντε αυτό το τολμηρό βήμα σήμερα και επικοινωνήστε μαζί μας
  Εάν χρειάζεστε δάνειο ή οικονομική βοήθεια και
  οι θετικές προσδοκίες σας θα ικανοποιηθούν υπερβολικά.

  email: hilltopfinance@protonmail.com

  email: hilltopfinancefirm@gmail.com

  whatsapp: +1 954 417 1149

  Με θερμή σκέψη

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co