5 τρόποι να προετοιμάσεις το πρώτο σου παιδί για το νέο του αδερφάκι

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019


Ο ερχομός ενός νέου μωρού μπορεί να ταράξει τις ισορροπίες και να προκαλέσει σύγχυση στο μεγαλύτερο αδερφάκι. Δεν είναι λίγο να 'εκθρονίζεται" από ένα τόσο δα μικρούλι μωρό!

Σε γενικές γραμμές, η Καλλιόπη πήρε τον ερχομό της αδερφής της με αρκετή κατανόηση. Παρόλα αυτά, πολλές φορές προσπάθησε να μας αποδοκιμάσει, ειδικά τις πρώτες ημέρες. Για παράδειγμα κάποιες φορές μπορεί να ζητούσε κάτι με μωρουδίστικη φωνή, και όχι χρησιμοποιώντας την δική της κατανοητή ομιλία. Αυτή την συμπεριφορά όμως ήδη την περιμέναμε και ήταν μέσα σε φυσιολογικά όρια, οπότε και περιμέναμε υπομονετικά, να σταματήσει (ευτυχώς δεν άργησε, χρειάστηκαν μόνο μερικές εβδομάδες).

Εκτός όμως από την επιστράτευση της υπομονής μας, κάναμε και κάποια άλλα πράγματα, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, για να βοηθήσουν και εσάς στην έλευση του δεύτερου παιδιού σας.

Δώρο από το αδερφάκι.
Εντάξει, νομίζω πως το "κόλπο" είναι αρκετά παλιό και γνωστό, αλλά δεν γινόταν να μην το αναφέρω. Όταν φέραμε την Καλλιόπη να γνωρίσει την αδερφή της στο μαιευτήριο, φροντίσαμε να έχουμε μια σακούλα με ένα δωράκι για εκείνη. Ο αποστολέας φυσικά ήταν η μικρή της αδερφή.

Χρόνος με την μαμά και τον μπαμπά.
Από τα πρώτα λεπτά κιόλας που επέστρεψα στο σπίτι με την μικρή, θυμάμαι πως την άφησα στο καλαθάκι της να κοιμηθεί και κατευθείαν πήγα στο σαλόνι, πήρα την Καλλιόπη αγκαλιά, παίξαμε και μιλήσαμε για το πως πέρασε τις ημέρες που έλειπα. Προσπαθούσαμε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα να κάθομαι μαζί της να παίζω, όσο ο μπαμπάς αναλάμβανε την μικρή. Διαβάζαμε βιβλία, παίζαμε με τα αγαπημένα μας παιχνίδια και γενικά κάναμε οτιδήποτε θα μας έφερνε ποιο κοντά. Μπορώ να πω με σιγουριά πως υπήρχε μεγάλη διαφορά στην συμπεριφορά της, όταν κάποιες μέρες δεν μπορούσα να βρω αυτά τα 30 λεπτά να καθίσω και να παίξω μαζί της.

Ένα καλάθι με παιχνίδια.
Σωτήρια λύση! Ειδικά όταν ερχόταν η στιγμή να θηλάσω ή να κοιμίσω την μικρή και η Καλλιόπη έπρεπε να μείνει ευχαριστημένη – απασχολημένη – ήσυχη, το να έχω δίπλα μου ένα καλάθι με 2-3 παιχνιδάκια ή δραστηριότητες, ήταν τέλεια λύση. Μπορείτε να βάλετε μέσα αυτοκολλητάκια, λίγες μπογιές με ένα μπλοκ, ή κάποιο βιβλίο μόνο με εικόνες να παρατηρεί!.

Ένα μωρό για την Καλλιόπη.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα παιδί, όταν βλέπει την μαμά όλη μέρα να φροντίζει ένα μωρό, να νιώθει και εκείνη την ανάγκη να το κάνει. Κάπως έτσι πήραμε το πρώτο «νινί» της Καλλιόπης. Έχει το δικό του κρεβατάκι, ρηλάξ, κρεβάτι, πάνες, ρούχα, κλπ και εννοείτε πως το θηλάζει, το βάζει μέσα στη μπλούζα της για να το κουβαλάει και το ταΐζει ολόκληρα φρούτα! Κάποιες φορές όταν την παρατηρώ να φέρεται τόσο ευγενικά και γλυκά στο μωρό της χαίρομαι, γιατί ίσως να κατάφερα να της περάσω μια πολύ όμορφη πλευρά της μητρότητας!

Δουλειά για μεγάλα αδέρφια.
Στην Καλλιόπη αρέσει πάρα πολύ να με βοηθάει στην καθημερινή φροντίδα της μικρής. Έτσι, από πολύ νωρίς, της ανέθεσα το ξέπλυμα των πατουσών της μικρής όταν κάνει μπάνιο, φέρνει την πετσέτα για να την βγάλω από την μπανιέρα, με βοηθάει να της βάλω την βρεφική λοσιόν και εννοείτε πως επιμελείται το outfit! Είναι τόσο γλυκιά και τρυφερή με την αδερφή της εκείνη την ώρα!

Ελπίζω οι συμβουλές μου να βοηθήσουν! Αν περιμένεις το δεύτερο μωρό σου, μην αγχώνεσαι. Έχε κατά νου αυτά που προανέφερα, και τα υπόλοιπα θα γίνουν μόνα τους!

Θα χαρώ να μου πείτε αν έχετε και δικές σας ιδέες, στα σχόλια!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © mamakaipaidi.com. Blog Design by SkyandStars.co